The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Groei Europese domeinen onderzocht door Hostnet

Filed under: Algemeen, ccTLD's — admin at 2:47 pm on Wednesday, February 2, 2011

Het afgelopen jaar is het aantal .nl domeinnamen met 14% toegenomen. Bij de domeinen van andere Europese landen is een stijging tussen de 4% en 25% meetbaar. Dit komt naar voren uit onderzoek dat door Hostnet is uitgevoerd naar de groei van de top level domeinen (TLD’s) van 25 Europese landen.

De TLD’s van Montenegro, Polen en Luxemburg lieten respectievelijk de grootste relatieve groei zien het afgelopen jaar. De aanzienlijke toename in Montenegro is te verklaren door de populariteit van deze domeinen in landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland. Die landen passen de in 2007 opgerichte .me extensie toe als onderdeel van de naam van een website (love.me, registreer.me). Hoewel Luxemburg binnen Europa nog de minste domeinnamen heeft, is het aantal domeinen met een .lu extensie in 2010 gegroeid met 19,6%. Het aantal domeinnamen eindigend op .pl (Polen) steeg met meer dan 22%.
Minst gegroeide domeinnamen

De kleinste relatieve groei werd behaald door de domeinextensies van Spanje, Duitsland en Denemarken. Duitsland dat na Groot-Brittannië de meeste domeinnamen heeft op haar TLD, groeide ondanks een absolute stijging van meer dan 700.000 domeinen met maar 5,5%. Denemarken deed het niet veel beter door een stijging van 5,8% te realiseren. De Spaanse extensie .es groeide relatief het minst met nog geen 5%.
Europese domeinnaam

Ook de groei van .eu, dat in 2005 werd opgericht om in heel Europa dienst te doen, was beperkt in vergelijking met die van de Europese landen. Er kwamen het afgelopen jaar ongeveer 187.000 .eu domeinnamen bij, wat het totaal bracht op 3,3 miljoen. Ter vergelijking: .com, het meest gebruikte top level domein ter wereld, steeg het afgelopen jaar met ruim 9% en passeerde de grens van 90 miljoen.
Aantal domeinnamen per inwoner

Nederland heeft na Montenegro de meeste domeinnamen in verhouding tot het aantal inwoners, namelijk 1 op 4. Ook in Zwitserland en Denemarken heeft men veel domeinnamen: in beide landen is per 5 inwoners 1 domeinnaam geregistreerd. Op het Servische top level domein zijn in verhouding de minste domeinnamen actief, slechts 9 voor elke 1000 inwoners van het land.
Domeinregistratie in Nederland

Op de website van SIDN, de .nl-registry, was te zien dat het aantal .nl domeinnamen eind 2010 rond de 4.192.000 bedroeg. Dit zijn er 514.000 meer dan eind 2009. Het .nl domein blijft hiermee het op twee na grootste top level domein van Europa. Hostnet registreerde gedurende 2010 de meeste nieuwe .nl domeinen.

Over Hostnet
Hostnet biedt al ruim 11 jaar hostingdiensten aan voor de zakelijke- en particuliere markt. Mede hierdoor staat Hostnet te boek als een betrouwbare en bereikbare provider voor domeinregistratie, webhosting, virtuele servers (VPS) en dedicated servers. Hostnet heeft al meer dan 400.000 domeinnamen wereldwijd voor meer dan 100.000 klanten geregistreerd en is de op twee na grootste deelnemer van SIDN.

Bron: Persbericht Hostnet

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.