The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Libische overheid blokkeert domeinnaam om sharia

Filed under: Legal — admin at 12:14 pm on Tuesday, October 12, 2010

De overheidsinstantie die Libische domeinnamen eindigend op .ly beheert, heeft de naam van een succesvolle website ingetrokken omdat de inhoud van de website niet voldoet aan de Islamitische wetgeving.

De linkverkorter vb.ly, die gebruikt kan worden om naar webpagina’s te linken vanuit Twitter, linkte onder andere naar een foto van de oprichtster van de dienst.

Op de foto staat Violet Blue met ontblote bovenarmen en een fles bier aan de lippen. Op de achtergrond is de tekst ’sex positive’ te lezen. Voor de domeinnaamhouder NIC.ly genoeg aanleiding om de domeinnaam terug te vorderen.

De stap kan grote gevolgen hebben voor andere diensten die de hippe domeinnaamextensie gebruiken, zoals het toonaangevende bit.ly. Hoewel de gebruiksvoorwaarden van die dienst een stuk restrictiever zijn dan die van vb.ly, is er genoeg content te vinden waar de bit.ly-links naar verwijzen die aanstootgevend zou kunnen zijn voor de Libische overheid.

Ook commerciële motieven zouden mee kunnen spelen bij de beslissing van Libië. Het land ziet de laaste tijd allerlei succesvolle diensten opgebouwd worden onder Libische vlag. Onlangs besloot NIC.ly dat het geen korte domeinnamen meer zal verkopen aan buitenlanders.

Bron: VK.nl

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.