The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Amerikaanse justitie maakt strafzaak van domeindiefstal

Filed under: Legal — admin at 10:19 am on Wednesday, August 5, 2009

Daniel Goncalves is mogelijk de eerste persoon die de gevangenis ingaat voor het stelen van een domeinnaam: hij is door de staat New Jersey aangeklaagd wegens diefstal van p2p.com. Tot nu toe zijn gedupeerden aangewezen op de burgerrechter.

In 2005 kochten internetondernemer Marc Ostrofsky en het echtpaar Albert en Lesli Angel het domein p2p.com voor 160.000 dollar van Port to Print uit Wisconsin. De logingegevens van het account van de Angels bij registrar Godaddy.com kwamen echter in handen van Goncalves, die p2p.com overzette naar een Godaddy-account van hemzelf onder een valse naam.

Eind 2006 bood hij het domein te koop aan op eBay. Het werd voor 111.000 dollar gekocht door Mark Madsen, basketbalspeler en domeininvesteerder. Die claimt er niet van op de hoogte te zijn geweest dat het domein gestolen was en is nu nog steeds de eigenaar.

Nadat de Angels merkten dat hun domein gestolen was, dienden ze een aanklacht in bij de justitie in hun thuisstaat Florida. Na drie maanden onderzoek werd deze strafzaak echter geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. De Angels begonnen daarop in november 2007 een civiele zaak tegen Goncalves en Madsen.

Enkele maanden nadat de politie van Florida de zaak had stilgelegd, raakte die van New Jersey, waar Goncalves woont, erin geïnteresseerd. De aanklager van New Jersey zag wel mogelijkheden voor een strafzaak en de Angels reisden naar New Jersey om hun verzameling bewijsmateriaal aan de politie te overhandigen. In mei 2009 keurde de officier van justitie de aanklacht goed en op 30 juli werd Goncalves gearresteerd en werden zijn computers in beslag genomen. De verdachte is na het betalen van een borgsom van 60.000 dollar inmiddels weer vrij; er is nog geen datum voor de rechtszaak vastgesteld.

Albert Angel is zeer blij met de aanklacht en arrestatie omdat hij hoopt dat dit toekomstige domeindieven zal afschrikken. Hij verklaarde tegenover DomainNameNews: “We willen niet alleen ons domein terug, maar dit ook voor anderen makkelijker maken. We moeten het feit onder ogen zien dat de wetten geen gelijke tred hebben gehouden met de groei van het internet. We hopen dat de uitkomst van deze zaak het makkelijker maakt voor andere slachtoffers van dit soort misdaad. Die lui zijn dieven!” Ook de civiele zaak loopt overigens nog.

Bron: Tweakers.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.