The Domain Name Industry News 
DomeinForum

SIDN voor de NMa?

Filed under: SIDN — admin at 4:35 pm on Thursday, March 5, 2009

Boze hosters hebben een officiële klacht ingediend bij de NMa. De SIDN is een monopolie en haar nieuwe tarieven concurrentieverstorend, luidt de klacht.

Afgelopen december ontstond er een flinke rel in domeinland toen SIDN nieuwe tarieven aankondigde. Grote registrars kregen staffelkorting die opliep tot 8 procent boven de 100.000 domeinen. Kleine deelnemers kwamen in opstand omdat zij in de nieuwe regeling worden benadeeld ten opzichte van grote partijen. Er werd een petitie gestart om de veranderingen terug te draaien. SIDN weigerde dit omdat volgens de domeinbeheerder de regeling ‘niet oneerlijk’ is en stimulerend voor het .nl domein.

Maar de muitende hosters volhardden in hun protest en kregen steun van de Socialistische Partij, die al langer hamert op het opheffen van de hele SIDN, omdat de stichting zich monopolistisch zou opstellen. De klagers hebben zich inmiddels verenigd in de stichting ISP Belang. Deze groep, die naar eigen zeggen rond de dertig procent van het deelnemersveld vertegenwoordigd, heeft gisteren na verder vruchteloos overleg met SIDN een officiële klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

“We hebben vorige maand de SIDN per brief de gelegenheid gegeven om de voorgestelde staffelkorting te niet doen. Het antwoord van de SIDN was niet bevredigend voor ons en dus hebben we de advocaat van ISP Belang opdracht gegeven om een klacht aan de NMa op te stellen,” aldus Berry Pelser, woordvoerder van ISP Belang. Die klacht is gisteren ingediend.

In de klacht stelt ISP Belang dat met de invoering van de kortingsregeling SIDN een ontoelaatbare ongelijkheid tussen de deelnemers creëert, die de concurrentiepositie van deelnemers onderling beïnvloed, waardoor kleinere bedrijven ten gunste van de grotere uit de markt worden gedrukt.

“Dit is niet acceptabel vanuit de gedachte dat SIDN voor wat betreft de verstrekking van de .nl domeinnamen een monopoliepositie bekleedt en de deelnemers, die niet van de kortingsregeling kunnen profiteren, zich, derhalve, niet kunnen wenden tot een andere, met SIDN concurrerende, verstrekker van .nl domeinnamen”, zo luidt de klacht.

SIDN heeft de klacht die naar de NMa is gestuurd nog niet gezien. “We wachten het rustig af”, aldus de woordvoerster.

Bron: WebWereld

2 Responses to “SIDN voor de NMa?”

  1. STICHTING ISP BELANG » Blog Archives » ISP Belang dient klacht in tegen SIDN bij NMa Says:

    […] http://www.zdnet.nl/news.cfm?id=99380 FOK: http://frontpage.fok.nl/nieuws/107221 Domain News: http://www.domainnews.nl/?p=437 SOLV: […]

  2. ISP Belang dient klacht in tegen SIDN bij NMa « ISP Belang Says:

    […] Kamervragen, Computable, Volkskrant, NOS, Webwereld, ZDNet, FOK, Domain News en SOLV januari 7th, 2010 | Category: ISP […]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.