The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Uitstel vrije topleveldomeinen

Filed under: ICANN — admin at 4:39 pm on Thursday, February 19, 2009

De raad van domeinorganisaties ICANN wil het aantal extensies volledig vrijgeven. Iedereen die met minstens 185.000 dollar aan komt zetten, kan zijn eigen topleveldomein registreren, zoals .paris, .amsterdam, .nyc of .maaktnietuit. Het moet ‘de grootste uitbreiding van het internet in 40 jaar’ worden. Het vrijgeven moest dit voorjaar beginnen.

Maar de regels en richtlijnen voor de nieuwe toplevel-domeinen hebben zoveel weerstand opgeroepen dat de ICANN meer tijd nodig heeft om kwesties uit te zoeken die ‘boven de organisatie uitstijgen’, meldt het AP.

Een van de zorgen is dat eigenaren van handelsmerken duizenden extensies vast gaan leggen, alleen maar om hun eigendomsrechten te beschermen. Door de hoge prijs van 185.000 dollar wordt voorkomen dat Jan en Alleman een topleveldomein claimt. Zo zal alleen bijvoorbeeld KPN interesse hebben in .kpn, is de gedachte.

Echter,bedrijven zien zich wel genoodzaakt om ook hun merknaam te claimen bij de honderden andere nieuwe tld’s die zullen ontstaan. Dus KPN moet ook kpn.telecom, kpn.paris of kpn.maaktnietuit claimen om kaping en vervuiling van haar merk te voorkomen, luidt het bezwaar.

De ICANN heeft ook nog een belangrijke veiligheidskwestie op te lossen. Het aantal scams van sites die op het eerste gezicht betrouwbaar lijken, kan fors toenemen.

Het Amerikaanse ministerie van Telecommunicatie moet ook nog groen licht geven aan de plannen. Zonder deze toestemming kan de ICANN geen enkele domeinextensie vrijgeven. De laatste jaren zijn er mondjesmaat nieuwe domeinextensies vrijgegeven, zoals .mobi, .biz en .eu.

Toen de ICANN het vrijgeven van de toplevel domeinen in juni vorig jaar aankondigde, waren er al vraagtekens. De domeinorganisatie liet weten te werken aan een waterdichte prodedure. Deze neemt nu dus meer tijd in beslag dan verwacht.

Bron: WebWereld

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.