The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Weer geval van Europese domeinnaamfraude

Filed under: Legal — admin at 10:01 am on Friday, August 24, 2007

Een bedrijf uit Brussel bestookt ondernemingen in heel Europa met het dringende verzoek om hun domeinnamen te verlengen.

Domain Renewal schrijft in een mail aan domeinhouders dat de geldigheid van bepaalde domeinnamen vernieuwd moet worden omdat ze anders binnen negentig dagen verlopen. Ook wordt er gedreigd met het vrijgeven van de domeinnaam als er niet tijdig betaald wordt. Het bedrijf heeft echter geen enkele bemoeienis met het deponeren van de desbetreffende domeinnamen.

Uit heel Europa komen de afgelopen weken meldingen binnen over het bedrijf, waaronder Oostenrijk en Nederland. Het malafide bedrijf geeft twee adressen op: een adres op de Seychellen en aan de Avenue Louise 65 in Brussel, waar een Regus-kantoor gevestigd blijkt te zijn. Het adres op de Seychellen verwijst naar een offshore dienstenkantoor dat blijkbaar vaker voor dubieuze doeleinden wordt ingezet. Het op de site vermelde telefoonnummer gaat niet eens over.

De site bestaat sinds april. Logo’s van Oracle, Cisco, IBM en Microsoft moeten de indruk wekken dat wordt samengewerkt met belangrijke bedrijven. De credit card betalingen zijn niet eens afgeschermd. Gebruikers moeten per domeinverlenging zo’n 65 dollar betalen, terwijl andere bedrijven daar hooguit 8 dollar voor vragen.

De truc is overigens al zo oud als de weg naar Rome. Voorheen waren het bedrijven als Domain Registry of America die dergelijke mails deden uitgaan. De malafide verkopers worden vooral in de zomer actief, in de hoop dat minder gekwalificeerde medewerkers die collega’s tijdens de vakantie moeten vervangen de rekening betalen.

Zweden
Floor van Eck, directeur van het Steunpunt Acquisitiefraude, is de naam van het Brusselse bedrijf nog niet tegengekomen, ‘maar ik vermoed dat het om Zweden gaat die via Denemarken opereren.’ De Zweden exploiteren volgens haar een groot netwerk van domeinregistratiebedrijven die ondernemers waarschuwen dat een nog niet geregistreerde .biz- of .info-variant van hun domeinnaam is ingepikt. De bureaus verzorgen dan voor bijvoorbeeld 200 euro de registratie
van deze domeinen.

Naar schatting zijn momenteel vijfhonderd malafide bureaus, uitgeverijen en exploitanten van websites actief met het misleiden en oplichten van bedrijven en (semi-) overheidsinstanties in Nederland. Ook buitenlandse daders maken hier in Nederland slachtoffers. Volgens Floor van Eck zit er een nauwere samenwerking van het Acquisitiefraude met justitie en het MKB Nederland aan te komen, waardoor dit soort fraude structureel kan worden aangepakt.

Bron: WebWereld.nl

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.