The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Aanklacht tegen Network Solutions

Filed under: Algemeen, ICANN — admin at 2:46 pm on Thursday, February 28, 2008

Chris McElroy klaagt Network Solutions aan wegens ‘gijzeling’ van gezochte domeinen. Ook ICANN moet het ontgelden voor het ‘faciliteren van domeinfraude’.

Chris McElroy is boos. Onlangs zocht hij op de website van registrar Network Solutions of “KidSearchNetwork.com” nog vrij was. Dat bleek het geval, maar enkele seconden later niet meer, want toen was de domeinnaam automatisch gereserveerd, en wel door het domeinbedrijf zélf.
McElroy kon daardoor het gewilde domein niet meer bij een goedkopere concurrent registreren, terwijl Network Solutions het vervolgens wel aan anderen aanbood.

Class-action
Z’n advocaten hebben Network Solutions nu aangeklaagd wegens ‘domeingijzeling’ en gedwongen winkelnering. Ze eisen een eind aan deze ‘onrechtmatige praktijk’ en een onbekende schadevergoeding, zo meldt AP. Bovendien willen ze dat ook andere gedupeerden zich kunnen aansluiten, de zogenaamde ‘class-action’.

Ook domeintoezichthouder ICANN wordt in de aanklacht genoemd. De organisatie zou door het hanteren van de zogenaamde grace period, de vijfdaagse proeftijd waarbinnen een domeinnaam kosteloos geannuleerd kan worden, frauduleuze domeingijzeling en -proeverij in de hand werken.

Een aanklacht tegen Network Solutions hing in de lucht sinds vorige maand de omstreden reserveringspraktijk aan het licht kwam. Het ontketende een storm van verontwaardiging in domeinland. Het bedrijf zelf houdt vol dat het juist een methode is om te voorkómen dat andere domeinjagers er met gezochte maar nog niet gereserveerde domeinen van door gaan.

Broeden op oplossing
ICANN broedt overigens al meer dan een jaar op een oplossing om het domeinproeven (domain tasting of kiting) uit te bannen. Het misbruik van de grace period loopt sinds enige tijden volledig uit de klauwen. Op elk willekeurig moment worden miljoenen domeinen gereserveerd, waarvan 99 procent binnen vijf dagen weer vrij is.

ICANN sloot onlangs een publieke consultatieronde over de kwestie af. Er zijn verschillende alternatieve oplossingen: een klein bedrag in rekening brengen bij elke domeinreservering, het aantal annuleringen per aanvrager beperken of de proefperiode helemaal afschaffen.

Bron: WebWereld

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.