The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Microsoft te koop op eBay voor $1 miljoen

Filed under: Legal — admin at 1:00 pm on Tuesday, December 18, 2007

Het is geen grap: de merknaam Microsoft wordt vanaf woensdag op eBay te koop aangeboden. Alleen gaat het om Microsoft Lda, een Portugese handelsnaam.  Wellicht een leuke aankoop als basis voor aankomende domeinnaam landrushes ;-)

Microsoft Lda is voor zover bekend het enige bedrijf ter wereld dat de naam Microsoft mag voeren naast de echte Microsoft. De merknaam werd in al 1981 in Portugal gedeponeerd. Het Amerikaanse softwarebedrijf bestond toen ook al, maar werd pas in 1990 actief in Portugal. Tot vandaag de dag opereert de softwarereus in Portugal daarom onder de naam MSFT.

Microsoft Lda was al in gesprek over de verkoop van de naam aan de echte Microsoft, maar kennelijk kon men het niet over de prijs eens worden. Directeur Ricardo Carvalho gaat de naam daarom voor 1 miljoen dollar op eBay zetten, zo vertelde hij maandag aan persbureau Reuters.

Geregistreerd handelsmerk
Wat de kopers er mee zouden kunnen doen is niet duidelijk, want buiten Portugal kan de merknaam beslist niet worden gebruikt. Microsoft heeft tot zijn handels- en productnamen tot nu toe zorgvuldig beschermd. Zo moest de naam Lindows al eens veranderd worden vanwege de gelijkenis met Windows. Zeer veel op Microsoft lijkende domeinnamen zoals Miecrosoft zijn om die reden niet in gebruik.

Het is overigens niet de eerste keer dat een bedrijf te laat is met een merknaam. Eerder dit jaar bepaalde een Duitse rechter dat Google de naam Gmail niet in Duitsland mag gebruiken omdat de ondernemer Daniel Giersch die al had laten vastleggen. In Nederland won Netschaap.nl de juridische strijd om zijn merknaam tegen Netscape.

Bron: WebWereld

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.