The Domain Name Industry News 
DomeinForum

Domeinnaam is niet vanzelfsprekend handelsnaam

Filed under: Legal — admin at 1:16 pm on Tuesday, July 12, 2011

08-07-2011 Een domeinnaam is in principe niet meer dan een internetadres van de domeinnaamhouder en is dus niet automatisch ook de handelsnaam. Dit oordeelde het Gerechtshof ’s-Gravenhage vorige week in een zaak tussen twee fysiotherapeuten waarbij de ene fysiotherapeut met zijn handelsnaam inbreuk zou maken op de handelsnaam van de ander.

Daarbij gaf de rechter aan dat het kan voorkomen dat een domeinnaam wel tot een handelsnaam kan worden wanneer deze in het handelsverkeer wordt gebruikt om de onderneming aan te duiden. Van belang is daarbij hoe het bedrijf zich presenteert in bijvoorbeeld advertenties, op visitekaartjes, op de website, etc. Daarnaast moet daarbij de perceptie van het relevante publiek in aanmerking worden genomen. (Verder lezen…)

Vrijheid van meningsuiting onder druk in Turkije

Filed under: Algemeen, Legal, ccTLD's — admin at 12:34 pm on Tuesday, May 10, 2011

De vrijheid van expressie, drukpers en meningsuiting was altijd al een zorgenkindje in Turkije. Onder het bestuur van de AK-partij is wat dat betreft weinig veranderd, al verschillen de meningen daarover. Volgens pleitbezorgers van Premier Erdogan valt wel degelijk een vooruitgang te constateren. Bijvoorbeeld als het om de vrijheid van meningsuiting gaat ten aanzien van de Koerdische zaak. Daar kan met meer openheid over gesproken worden dan vroeger, zegt men. Maar onlangs werd nog een publicist tot een lange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij het woord ‘Koerdistan’ had geschreven. Veel stelt die vooruitgang dus niet voor. In veel opzichten lijkt de vrijheid van de Turkse burger er vergeleken met eerdere regeringen zelfs op achteruit te zijn gegaan onder de AK-partij. Dat Turkije onlangs uit de bus kwam als het land met de meeste journalisten in gevangenschap, is veelzeggend.

Over dat laatste is veel te doen geweest in de West-Europese media, reden waarom ik er hier verder niet over uit zal wijden. De vrijheid van de Turken komt echter ook op andere vlakken steeds meer onder druk te liggen. Op het Turkse Internet wordt het bijvoorbeeld ook alleen maar benauwder. De Internetwaakhond (TIB) in Ankara stuurde onlangs een lijst naar web-hosting bedrijven met 138 woorden die niet meer mogen worden gebruikt in domeinnamen. Daaronder uiteraard veel Turkse woorden, maar ook Engelse, of een combinatie van beide. Een paar voorbeelden: donanimalemi.com (hardwarewordl.com) is vanaf heden uit den boze in Turkse domeinnamen omdat het woord ‘animal’ er in voorkomt. Sanaldestekunitesi.com (virtualsupportunit.com) mag niet meer omdat iemand daar ‘anal’ uit zou kunnen destilleren. Andere woorden die volgens Ankara niet meer kunnen zijn ‘beat’, ‘escort’, ‘homemade’, ‘hot’, ‘nubile’, ‘free’, ‘teen’, ‘gay’ en de Turkse versie daarvan ‘gey’. De afkorting ‘pic’ voor ‘picture’ is niet meer toegestaan volgens TIB omdat het in de Turkse taal ‘bastaard’ betekent. ‘Got’, verleden tijd van ‘get’, kan niet meer omdat het in de Turkse taal als ‘achterwerk’ geïnterpreteerd kan worden. Tot de Turkse woorden die niet meer zijn toegestaan in een domeinnaam behoren ‘ciplak’ (naakt), ‘itiraf’ (bekentenis), ‘liseli’ (scholier op middelbare school), ‘nefes’ (adem) en ‘yasak’ (verboden). Te idioot voor woorden, maar wie het in zijn hoofd haalt het woord ‘verboden’ te verbieden, zou wat mij betreft eigenlijk een prijs mogen krijgen… (Verder lezen…)

Domeinnaam Dr. Frankdieet naar huisarts

Filed under: Legal — admin at 6:36 pm on Tuesday, April 12, 2011

Huisarts Gerben Lochorn uit Hoogezand krijgt op last van de rechter de domeinnaam www.previtas.nl die het populaire Dr. Frank dieet in de markt zet.

Lochorn exploiteerde onder die naam samen met de Twentse internist Frank van Berkum het eiwitrijke en koolhydraatarme dieet. Nadat zij hun samenwerking beëindigden, ging ieder voor zich verder in z’n eigen regio, maar wel met een gezamenlijke website: www.previtas.nl. (Verder lezen…)

Vakantieveilingen.nl ruziet met Vakantieveiling.nl om merknaam

Filed under: Legal — admin at 5:18 pm on Monday, March 7, 2011

Vakantieveilingen.nl heeft in een kort geding gelijk gekregen van de rechter, die bepaald heeft dat concurrent Vakantieveiling.nl met de domeinnaam voor verwarring kan zorgen bij de consument. Vakantieveiling.nl zegt in hoger beroep te gaan.

Emesa, eigenaar van onder meer Vakantieveilingen.nl, maar ook bijvoorbeeld ActievandeDag.nl, eiste dat de nieuwkomer Vakantieveiling.nl haar activiteiten zou staken. Volgens Emesa zou er sprake zijn van inbreuk op merk- en handelsnaamrechten.

Beide domeinnamen lijken op elkaar en bieden ook soortgelijke diensten aan: veilingen voor vakanties en dagjes uit. De eerste tweet van Vakantieveiling.nl, onder de naam Bied & Geniet, toont dat de site rond 30 januari dit jaar live ging. Concurrent Vakantieveilingen.nl, zag in december 2007 het levenslicht. (Verder lezen…)

Libische overheid blokkeert domeinnaam om sharia

Filed under: Legal — admin at 12:14 pm on Tuesday, October 12, 2010

De overheidsinstantie die Libische domeinnamen eindigend op .ly beheert, heeft de naam van een succesvolle website ingetrokken omdat de inhoud van de website niet voldoet aan de Islamitische wetgeving.

De linkverkorter vb.ly, die gebruikt kan worden om naar webpagina’s te linken vanuit Twitter, linkte onder andere naar een foto van de oprichtster van de dienst.
(Verder lezen…)

Rechtspraak: Geëxpireerde domeinnaam

Filed under: Legal — admin at 12:20 pm on Tuesday, October 5, 2010

Geen gebruik domeinnaam als handelsnaam
• Doorlinken of te koop aanbieden domeinnaam geen gebruik als handelsnaam
Reeds vanwege het feit dat – naar het voorlopig oordeel van het hof – noch het enkele doorlinken van een do-meinnaam naar een eigen website, noch het te koop aanbieden van een domeinnaam, voldoende is om ge-bruik van die domeinnaam als handelsnaam aan te nemen, gaat het beroep van [appellant A sub 1] op han-delen in strijd met artikel 5 Hnw niet op. Niet is immers gesteld of anderszins aannemelijk geworden, dat [geïn-timeerde] de naam ‘[website]’ (in verband met door haar onder die naam verrichte bedrijfsmatige activitei-ten) anderszins als handelsnaam voerde. (Verder lezen…)

Grohekranenshop.nl

Filed under: Legal — admin at 2:30 pm on Friday, September 24, 2010

Grohe AG tegen Grohe Nederland B.V.

Grohe is marktleider in de productie van sanitairartikelen en gebruikt de handelsnaam Grohe, grohe.nl en grohekranen.nl. Daarnaast is ze houdster van diverse merken GROHE. Verweerder R&M exploiteert webwinkels. Onder grohekranenshop.nl exploiteert zij een webwinkel waar douches en kranen van Grohe worden aangeboden. Onder de vrijwel identieke website topkranenshop.nl biedt R&M ook sanitair aan van derden.

Grohe vordert dat R&M wordt bevolen iedere inbreuk op de merk- en handelsnaamrechten te staken en overdracht van de domeinnaam grohekranenshop.nl. (Verder lezen…)

Agenda.nl

Filed under: Legal — admin at 2:19 pm on Tuesday, January 26, 2010

Denk je een leuke premium naam te hebben aangekocht voor je dienstverlening….

Lees hieronder over een nieuwe aflevering in de domeinindustrie Soap:

Vzr. Rechtbank Amsterdam, 10 december 2009, LJN: BL0178, TheAgenda.NL tegen NL Unlimited B.V. en Newhold. B.V.

Handelsnaamrecht. Inbreuk handelsnaamrecht door gebruik generieke domeinnaam. Gedaagde NL Unlimited, uitgever van de stadsmagazines NL10, Nl20 etc, koopt in 2009 de domeinnaam www.agenda.nl . Eiser TheAgenda.nl maakt bezwaar en ziet zich in het gelijk gesteld. (Verder lezen…)

Air France vs air-france.nl

Filed under: Legal — admin at 11:26 am on Monday, January 4, 2010

Eiseres (Air France) is een luchtvaartmaatschappij, die al enkele decennia in Nederland bekend is onder de handelsnaam “Air France” en houdster is van het Gemeenschapsmerk AIR FRANCE. Verweerder is een natuurlijk persoon uit Denemarken en houder van de domeinnaam in geschil, . Onder deze domeinnaam wordt een website getoond met gesponsorde links naar diverse luchtvaartmaatschappijen. Eiseres vordert overdracht van de domeinnaam aan haarzelf op grond van art. 2.1 van de Regeling. Er wordt geen verweer gevoerd. (Verder lezen…)

Mijn naam is Michael…

Filed under: Legal — admin at 2:45 pm on Wednesday, November 25, 2009

Het lijkt erop dat RTL wel degelijk domeinnamen rondom haar nieuwe show Mijn naam is Michael in bezit wil hebben. Vorige week nog schreef Hyped dat SBS de domeinnaam mijnnaamismichael.nl registreerde, meteen nadat RTL de nieuwe show had aangekondigd. RTL maakte zich nog geen zorgen, maar blijkt nu in alle haast toch zelf ook domeinnamen vast te leggen.

Zo legde RTL onder meer de domeinnaam mijnnaamismj.nl vast. Die site linkt nu door naar rtl.nl. De kans is groot dat RTL nu alsnog ook mijnnaamismichael.nl in handen wil krijgen voor haar show Mijn naam is Michael. SBS gaf eerder aan dat het “voor de zekerheid” de domeinnaam had vastgelegd. Nog altijd is de domeinnaam in handen van SBS. (Verder lezen…)


Next Page »