The Domain Name Industry News 
DomeinForum

De oervader van .NL

Filed under: Algemeen, SIDN — admin at 12:40 pm on Tuesday, May 3, 2011

Piet Beertema heet op Wikipedia ‘internetpionier’. Hij was het die als eerste Nederland op (de voorloper van) internet aansloot. Tien jaar lang registreerde hij persoonlijk alle domeinnamen eindigend op .nl, dat maandag 25 jaar bestaat.

In de eerste tien jaar van het bestaan van .nl was er in Nederland één man die ging over de toekenning van domeinnamen: Piet Beertema, die het werk vaak ook nog in zijn vrije tijd deed. (Verder lezen…)

Aantal nieuwe .nl-registraties in 2010 hoger dan ooit

Filed under: SIDN — admin at 12:47 pm on Monday, April 18, 2011

SIDN, de .nl-registry, heeft in 2010 de grootste groei ooit in het bestaan van het .nl-domein gerealiseerd. Het aantal .nl-domeinnamen groeide met 514.230 tot 4.192.454 ultimo 2010. Dagelijks werden er netto zo’n 1.500 nieuwe domeinnamen geregistreerd. SIDN zag haar marktaandeel in Nederland groeien tot 72%. Deze cijfers staan vermeld in het jaarverslag 2010 dat SIDN vandaag presenteert op www.sidn.nl.
(Verder lezen…)

SIDN gaf domeinnamen aan Ministerie van BZK

Filed under: SIDN — admin at 1:40 pm on Tuesday, February 1, 2011

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bezit een kleine vijfhonderd domeinnamen. Onder deze domeinnamen bevinden zich uiteraard sites van het ministerie zelf. Maar ook acht bijzondere namen, waaronder heilhitler.nl, meinkampf.nl en kinderporno.nl. Deze heeft het een aantal jaar geleden aangeboden gekregen van de SIDN, beheerder van het .nl domein. (Verder lezen…)

Vier Miljoen NL domeinnamen!

Filed under: SIDN — admin at 3:17 pm on Wednesday, August 18, 2010

Vandaag rond 13:00 is de 4 miljoenste .NL domeinnaam geregistreerd!  Een enorm aantal voor een land met 16 Mln inwoners, waarmee we dan ook met stip of nummer 1 staan in de ccTLD charts (aantal domeinen per inwoner). In absolute aantallen heeft Nederland het op 3 na grootste aantal ccTLD registraties (Na Duitsland, China & Engeland).

 Nu is het wachten op een berichtje van SIDN wie de gelukkige eigenaar van het 4.000.000 ste domein is!

Aantal .nl-domeinnamen groeide in 2009 met ruim 480.000

Filed under: SIDN — admin at 11:06 am on Thursday, April 22, 2010

SIDN, de .nl-registry, heeft in 2009 een groei gerealiseerd van meer dan 480.000 .nl-domeinnamen. Het totaal aantal .nl-domeinnamen bedroeg op 1 januari 2010 3.678.224, waarmee een netto groei van 15,3% werd bereikt. Deze cijfers staan vermeld in het jaarverslag 2009 dat SIDN vandaag presenteert op www.sidn.nl.
(Verder lezen…)

SIDN stelt invoering DNSsec uit

Filed under: SIDN — admin at 11:58 am on Monday, October 12, 2009

SIDN, de organisatie die het technisch beheer verzorgt van de Domain Name System-servers binnen het .nl-domein, schuift de implementatie van DNSsec op de lange baan. Eerst moet een aantal operationele en technische problemen worden opgelost, die nu nog een stabiele implementatie in de weg staat. Daarna wordt het internetprotocol, dat betere beveiliging biedt dan de 26-jaar oude voorloper DNS, gefaseerd ingevoerd. Dat zegt SIDN op vragen van Computable.

Een jaar geleden was SIDN optimistischer. Toen zei technisch adviseur Antoin Verschuren te verwachten dat zijn beheerorganisatie ‘ergens in 2009′ zou starten met de beveiliging van de .nl-zone met DNSsec. Die datum hing af van de ervaringen met de implementatie van dit protocol voor één deelzone: de ENUM-zone, die wordt gebruikt om traditionele en internettelefonie met elkaar te verbinden. (Verder lezen…)

SIDN heft domeinnaam verhuizende wanbetaler op

Filed under: SIDN — admin at 12:14 pm on Thursday, September 24, 2009

Een SIDN deelnemer moet meewerken aan de verhuizing van een .nl-domeinnaam. Ook als de houder van de .nl-domeinnaam een wanbetaler is. Dit is SIDN deelnemers een doorn in het oog. Wanbetalers kunnen hier door van deelnemer naar deelnemer verhuizen, zonder maar een cent te betalen. De oplossing van SIDN: De bewuste domeinnaam snel opheffen. Dit idee lijkt echter problematisch. Zodra DRS-EPP is ingevoerd moet de verliezende deelnemer de houder van het .nl-domeinnaam binnen 5 dagen voorzien van een token, waarmee de nieuwe deelnemer de verhuizing kan inzetten. Verstrekt de verliezende deelnemer het token niet, dan gelden er zware sancties, zoals uiteindelijk een royement als deelnemer. (Verder lezen…)

Per 1 oktober 2009 wijzigt SIDN de ‘Algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders’ en de CvKB-regeling

Filed under: Legal, SIDN — admin at 9:19 am on Monday, August 10, 2009

SIDN is voornemens per 1 oktober 2009 wijzigingen door te voeren in de ‘Algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders’ en de CvKB-regeling (College voor Klachten en Beroep).

De voorgestelde wijzigingen in de algemene voorwaarden betreffen over het algemeen geen of slechts zeer beperkt inhoudelijke wijzigingen. In de meeste gevallen gaat het om verduidelijkingen ten opzichte van de huidige versie onder andere ook met betrekking tot de positie van het College voor Klachten en Beroep. Inhoudelijk nieuw is de invoering van de mogelijkheid om het adres van SIDN op te geven als domicilieadres. Ook nieuw is een artikel dat het mogelijk maakt om domeinnamen uit de zone te halen vanwege onrechtmatige of strafbare content in het kader van Notice and Take Down. SIDN implementeert hiermee de branchebrede Gedragscode Notice and Takedown waarvan zij een van de initiatiefnemers is. Daarnaast wordt de nieuw in te voeren service ‘Mediation’ vermeld. Over mediation leest u binnenkort meer op de SIDN-website. Een samenvatting van de voorgenomen wijzigingen is hieronder weergegeven. De exacte wijzigingen kunt u bekijken in het document op www.sidn.nl. (Verder lezen…)

SIDN beperkt publicatie persoonsgegevens

Filed under: SIDN — admin at 8:38 am on Friday, August 7, 2009

De SIDN gaat het aantal gepubliceerde NAW-gegevens van domeinnaamhouders beperken. Eind dit jaar moet er alleen nog een naam en een e-mailadres te zien zijn.

“Aan het einde van het jaar zal de Whois alleen nog de naam van de domeinnaamhouder en het e-mailadres tonen”, zegt een woordvoerster van SIDN tegen Webwereld. De rest van de gegevens zijn dan niet meer te zien op de site. Op dit moment worden ook het adres en het telefoonnummer van de eigenaar getoond.

De SIDN heeft hiertoe besloten uit privacyoverwegingen maar er is inmiddels ook Europese regelgeving, legt de zegsvrouw uit. Op dit moment worden de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) van domeinnaamhouders verplicht opgenomen in het register. Wel is er sinds 2003 een mogelijkheid om een verzoek in te dienen om bepaalde gegevens te verwijderen uit dat register. SIDN doet dit alleen in ‘zeer bijzondere gevallen’, bijvoorbeeld als iemand bedreigd wordt. (Verder lezen…)

SIDN voor de NMa?

Filed under: SIDN — admin at 4:35 pm on Thursday, March 5, 2009

Boze hosters hebben een officiële klacht ingediend bij de NMa. De SIDN is een monopolie en haar nieuwe tarieven concurrentieverstorend, luidt de klacht.

Afgelopen december ontstond er een flinke rel in domeinland toen SIDN nieuwe tarieven aankondigde. Grote registrars kregen staffelkorting die opliep tot 8 procent boven de 100.000 domeinen. Kleine deelnemers kwamen in opstand omdat zij in de nieuwe regeling worden benadeeld ten opzichte van grote partijen. Er werd een petitie gestart om de veranderingen terug te draaien. SIDN weigerde dit omdat volgens de domeinbeheerder de regeling ‘niet oneerlijk’ is en stimulerend voor het .nl domein. (Verder lezen…)


Next Page »